När du är i färd med att köpa nya cykelskor är det viktigt att du känner till de olika typerna av pedalerna. Beroende på vilken typ av cykling du ska ägna dig åt kan pedalerna se väldigt olika ut. Pedalerna är en viktig kontaktpunkt mellan dig och din cykel. De fästs i vevarmen och låter dig fästa skorna innan du ger dig ut och cyklar. Det finns framför allt två sorters cykelpedaler: klickpedaler och plattformspedaler.
Klickpedaler
Klickpedaler är den typ av pedaler som förmodligen är mest välbekant för dig. Det är dessa som sitter på de flesta racercyklar för nybörjare, på fritidscyklar och även på vissa MTB-cyklar. Klickpedaler gör det möjligt för dig att på mekanisk väg fästa din fot till pedalerna, låsa fast skon och därmed kunna trampa mer kraftfullt och effektivt. De fungerar på ett liknande sätt som pjäxor fästs vid skidor. Skon har ett fäste baktill på undersidan av skon som du fäster i klickpedalen för att låsa foten på plats. Detta görs enkelt med hjälp av lite tryck och lika enkelt kan du lossa skon igen genom att vrida foten åt sidan.
Pedaler på MTB-cyklar har ofta två likadana sidor och är utformade för att bättre avleda lera. PEdaler för racercykling och triathlon har antingen eller två sidor som ofta har ett större område, vilket ger en ökad kraftöverföring. De är också framtagna för att ge ett större avstånd till marken när du cyklar genom kurvor.
Pedaler för stadscyklar är ofta så kallade kombinationspedaler, vilket är den perfekta lösningen för dig som vill kunna fästa dina skor till pedalerna men också kunna använda vanliga skor. Dessa pedaler är mångsidiga, och liknar plattformspedaler på ena sidan och klickpedaler på den andra.
Plattformspedaler
Plattformspedaler är en typ av pedal som inte har någon mekanism med hjälp av vilken du kan fästa dina cykelskor i pedalerna. De är istället enkla och platta, och du kan helt enkelt hoppa upp på cykeln och börja cykla iklädd vanliga skor. Dessa pedaler är vanliga på BMX-cyklar, stadscyklar och MTB-cyklar. De används även för trail och andra former av mountainbikecykling, men har då ofta en lite annorlunda form och stift för ökat grepp.