Kokosoljan har relativt nyligen slagit sig in i hälsointresserade svenskars medvetande. Oljan anses vara nyttig och gör under för bland annat blodtrycket och hjärtat, samtidigt som den är helt naturlig. Kokosoljan har många intressanta egenskaper, bland annat att håller den sin goda smak och form i flera år på grund av den höga halten av mättade fetter. Expressen har sammanställt en lista där man lär sig mer om oljan.
Den läkande effekten
Enligt Expressen passar kokosoljan lika bra i badrummet som i köket. Hälsoeffekterna oljan ger är många, och det kan exempelvis lindra besvären vid solbränna, eksem, psoriasis, akne och insektsbett. Förutom detta kan den även verka gott för balansen i insulinnivåerna och även skydda levern.
Två andra ämnen oljan besitter är kaprinsyra och laurinsyra. De båda syrorna är både bakterie- och virushämmande. Även de med fotsvamp kan använda den här oljan för att förbättra hälsan.
Oförtjänt dåligt rykte
Kokosoljan har länge förknippats med överprocessat kokosfett och olika typer av transfetter. Vetenskapen har dock sagt sitt – nu vet man att fettsyrorna, som är unika för kokosnöten, omvandlas till energi i cellerna istället för att lagras i kroppen som fett som vissa menar.
Värt att notera är att besvär med hjärtat, högt blodtryck och höga nivåer av blodfetter finns i en anmärkningsvärt låg nivå bland naturfolk som lever med kokosfetter i vardagen.
Effekter på vikten
Trots alla gynnsamma hälsoeffekter som tidigare har nämnts kan ännu en nämnas: Viktminskningen. I synnerhet hos människor som har en låg ämnesomsättning i sköldkörteln är kokosfett välgörande. Energin som kommer från kokosoljan omsätts nämligen mycket snabbt – något som gör att kroppen föredrar att förbränna det än att lagra det. Som en konsekvens av det faktumet är kokosoljan därför ett bra alternativ för den som vill gå ner i vikt.
Bra till matlagningen
Kokosoljan tål riktigt hög värme, något som gör den till ett mycket bra tillskott i matlagningsprocessen. I länderna där oljan produceras är det varmt till den grad att oljan behåller sin flytande form och säljs på flaska. Bland de nordligare breddgraderna säljs den istället oftast på burk och intar en något fastare form.
Kokosoljan, som innehåller mycket mättade fettsyror, håller bra även i väldigt varma förhållanden.