Vad är fettsugning?

Fettsugning, även kallat fettsugning, är en kosmetisk kirurgisk procedur där överflödigt fett avlägsnas från specifika områden på kroppen med hjälp av ett smalt rör kallat en kanyl. Det är en av de vanligaste skönhetsoperationerna. Fettsugning kan minska bukfett, höfter och lår, hakor, armar och andra områden som är svåra att mål med träning och kost. Proceduren utförs vanligtvis under lokalbedövning, även om vissa patienter kan få sedering. Ett litet snitt görs i huden och en tunn kanyl förs in i fettvävnaden. Kanylen är ansluten till en vakuumpump som suger ut överflödigt fett. Proceduren tar vanligtvis en till två timmar.

Vilka områden kan behandlas?

De vanligaste områdena som behandlas med fettsugning är buken, höfterna och låren. Fettsugning av buken kan ge en platt och slank midja. På höfter och lår kan fettsugning ge en smalare silhuett. Andra vanliga områden är under hakan och på halsen för att ta bort dubbelhakor, på armarna för att definiera armmusklerna och på knäna eller vaderna. I princip kan fettsugning utföras på de flesta områden med lokaliserade fettfördelar som inte går bort med träning.

Hur går proceduren till?

Innan operation börjar läkaren markera de områden på kroppen där fettsugning ska utföras. Sedan ges lokalbedövning och i vissa fall även lugnande medel. Ett litet snitt, oftast mindre än en centimeter, görs nära det område som ska behandlas. En tunn metallstav kallad kanyl förs sedan in genom snittet in i fettvävnaden. Kanylen är ansluten till en vakuumpump som suger ut överflödigt fett när kirurgen försiktigt rör kanylen fram och tillbaka. Fettet samlas upp i en behållare. När tillräckligt med fett har avlägsnats sys snittet igen. En tryckförband appliceras för att minska svullnad och blödning.

Hur är återhämtningen efteråt?

De flesta kan återgå till sitt normala liv efter 1-2 veckor. De första dagarna upplevs vanligtvis viss ömhet, svullnad och blåmärken. Smärtstillande tabletter skrivs ut för att hålla smärtan under kontroll. Det är viktigt att bära det kompressionsplagg som kirurgen föreskriver under minst 2-6 veckor efter operationen för att hjälpa huden dra ihop sig och för att minska svullnad. De flesta ser ett bra resultat efter ca 6 veckor, även om det kan ta 3-6 månader innan resultatet är helt färdigt.

Finns det risker med fettsugning?

Fettsugning anses överlag vara en säker procedur, men liksom alla operationer finns det vissa risker. Dessa inkluderar infektion, överdriven blödning, skador på huden, asymmetri, permanenta ärr och tillfällig känselbortfall. I sällsynta fall kan fettpartiklar komma in i blodbanan och orsaka livshotande tillstånd som fettemboli. Risken för allvarliga komplikationer är dock väldigt låg på erfarna kliniker. Det är viktigt att välja en certifierad plastikkirurg med specialistkompetens för fettsugning för bästa resultat och minsta risk.

Hur långvarigt är resultatet?

Om vikten hålls stabil kan resultatet av fettsugning vara permanent eftersom antalet fettceller i kroppen har minskats. De återstående fettcellerna i området kan dock expandera om vikten ökar markant. Många behåller dock ett bra resultat i många år. Vissa områden som buken och höfterna har en större benägenhet att utveckla fettansamlingar igen jämfört med till exempel hakan. Därför kan kompletterande fettsugning i framtiden behövas i vissa fall för att bibehålla resultatet, framförallt om vikten ökar.

Är fettsugning smärtsamt?

De flesta tycker att själva ingreppet är relativt smärtfritt tack vare lokalbedövning, även om viss obehag kan upplevas när fettet sugs ut. Efter operationen förekommer vanligen ömhet, stingande smärta och obehag som successivt avtar under läkningsprocessen. Smärtan brukar som värst vara de första dagarna, för att sedan klinga av. De flesta klarar smärtan efter operation med hjälp av smärtstillande tabletter. Att bära kompressionsplagg kan också orsaka visst obehag. Att hålla området svalt, högläge och vila hjälper också mot värken. Så fettsugning innebär sällan svår smärta, även om en viss grad av obehag är att vänta efteråt medan kroppen läker. Om smärtan blir svår bör läkaren kontaktas.