Diskmaskiner

Diskmaskiner

En diskmaskin är för många något man måste ha i sitt kök, på samma sätt som ett kylskåp. Utan diskmaskin behöver man lägga otaliga timmar på att diska, dag ut och dag in. För en del är detta inget problem, speciellt ensamhushåll väljer ibland bort diskmaskiner till fördel för någon annan apparat. Men vi kan nog alla hålla med om att en diskmaskin är rätt praktiskt att ha ändå.

Diskmaskiner i historien

Den första diskmaskinen var av trä och uppfanns i mitten av 1800-talet. Den var inte i närheten av lika effektiv som de moderna diskmaskinerna idag, då man fick veva den för att det skulle komma vatten på disken. 1886 uppfann en amerikansk kvinna en diskmaskin som jobbade med vattentryck. Denna var mer effektiv än sin föregångare och stod sig mer eller mindre fram till att den elektriska diskmaskinen uppfanns av företaget Miele 1929. Tekniken som användes för de första elektriska diskmaskinerna är i princip densamma som används idag.

Olika diskmaskiner

Man talar ofta om två olika typer av diskmaskiner för vanliga hem, bänkdiskmaskiner och golvdiskmaskiner. Bänkdiskmaskinerna behöver ställas på en bänk medan den andra står direkt på golvet.

Restauranger och storkök använder sig av en annan typ av diskmaskiner, där en platt, låg plastbacksliknande kvadrat vilken tallrikar, bestick, glas, grytor med mera placeras ovanpå för att sedan föras in i själva maskinen. Maskinen fäller man ner, ofta manuellt, över disken. Dessa typer av diskmaskiner är förvisso väldigt snabba, brukar inte ta mer än 30-60 sekunder, men å andra sidan behöver man göra lite förarbete innan.

För industrier krävs en annan typ tvätt. Många industrier har delar som är alldeles för stora eller otympliga för att diskas i deras bästa diskmaskin. Beroende på industri använder de sig av olika metoder för att diska, men till exempel i fabriker där hela system av rör och ledningar behöver rengöras sprutas ofta ett stark rengöringsmedel in tillsammans med nästan kokande vatten. Man gör med andra ord om hela fabriken till en enda stor diskmaskin.

Moderna diskmaskiner

Idag har diskmaskiner en rad olika funktioner, bland annat är diskmaskiner med miljöprogram populärt. Även program med olika temperaturer och försköljning brukar diskmaskiner för hushåll normalt sett ha. En del har även displayer som visar den exakta tiden som återstår. Energiförbrukningen på en diskmaskin i Europa idag ligger vanligtvis på mellan A till A+++.

De mindre bänkdiskmaskinerna kan kosta så lite som två till tre tusenlappar medan golvdiskmaskinerna kan kosta tio gånger så mycket.