Hitta rätt ord med Wordfeud fusk

Wordfeud är ett ordspel för flera spelare som liknar Scrabble och Words With Friends, men med sina egna unika vändningar och fördelar. När du tittar på en Wordfeud-spelplan vid första anblicken kan den se nästan exakt likadan ut som de andra ordbrädspel som du redan känner till. Wordfeud ger dig dock möjlighet att anpassa ditt alldeles egna brädspel! Du kan spela med dina vänner, eller du kan spela med helt främmande människor om du är sugen på en mer äventyrlig utmaning.

Översikt över Wordfeud-spelet

Allt du behöver göra är att registrera dig med din e-postadress och skapa ditt eget smeknamn. Du kan spela upp till 30 spel åt gången, vilket innebär att du kan ha flera spel på gång med både vänner och främlingar för att hålla ditt ordförråd på topp. Spelet har utvecklats av Haakon Bertheussen och kan spelas på iPhone, Android eller Windows Phone 7. Vad som är ännu häftigare är att du kan spela Wordfeud på något av följande språk: danska, holländska, engelska, franska, norska, spanska, svenska och nederländska. Den nederländska ordboken på Wordfeud skapades av TaalTik, som använde OpenTaal-ordboken för majoriteten av ordinnehållet, det finns mer om det framöver.

Wordfeud regler

Du kan välja mellan en standardbräda eller en slumpmässig bräda.
Varje spelare får 7 brickor till att börja med, och ska alltid fylla på sitt ställ efter varje spel tills de har 7 brickor igen. När brickorna är slut i spelet kommer spelarna att använda det som är kvar tills du eller motståndaren vinner.
Den spelare som inleder spelet gör det första draget.
De första brickorna som läggs ut på spelplanen måste täcka stjärnan i mitten av spelplanen.
Ord kan spelas horisontellt eller vertikalt, men kan inte spelas baklänges eller från botten och uppåt.
När det första ordet har lagts ut kan du bara spela ett ord som ansluter till det eller de befintliga orden på brädet.
Du har 72 timmar på dig att spela ett ord, annars förlorar du spelet.
Varje bricka har ett värde, både konsonanter och vokaler. Lägg ihop summan av bokstäverna för din totala poängsumma som du har tjänat under den omgången.
En tom bricka, även kallad wildcard, är värd 0 poäng, men kan användas som vilken bokstav som helst.
DL står för Double Letter value (dubbelt bokstavsvärde), TL för Triple Letter value (trippel bokstavsvärde), DW för Double Word count (dubbelt ordantal) och TW för Triple Word count (trippel ordantal). Om du täcker två TW-platser på spelplanen med ett ord, ska du först tredubbla ordets värde och sedan tredubbla det igen.
När du använder alla 7 brickor på en gång kallas det ”BINGO”. Lägg till 40 poäng.
Spelaren får passera sin tur om den inte kan bilda ett ord, tre pass i rad är en förlust. Alternativt kan spelaren välja att byta brickor i stället för att spela.
(Tips: med en ordsökare kan du hitta ord med de brickor du har och behöver aldrig hoppa över en tur).

Om det står still när du ska hitta ett ord att lägga i Wordfeud kan du använda dig av en ordkalkylator som hjälper till att visa en möjlig lösning. Ofta börjar ordet på specifika bokstäver eller ska sluta på något speciellt, samtidigt som man har ett antal bokstäver till förfogande. Precis som i Alfapet vill man få ut så många poäng som möjligt av ordet så även om man hittar ett ord kanske det inte är det mest maximalt poänggivande. Genom att använda sig av ett Wordfeud fusk som går igenom en stor ordlista kan man få fram fler möjligheter och möjliggöra högre poäng.

Wordfeud fusk för att vinna

Även om man har en bra vokabulär kan man behöva lite hjälp på traven ibland. Med Wordfeud fusk kan man få upp multipla alternativ då en sökning ofta ger många olika bra ord. Ibland behöver man också vara smart och inte alltid välja det svåraste ordet då det kan bli för uppenbart att man fuskar. Wordfeud fusk kan vara ett bra sätt att slå den där kompisen man aldrig lyckats slå. Se till att glänsa i din vinst, dra in fler poäng och samtidigt lär du dig nya ord, som du sedan kan använd i spel och i verklighet! Med ett fuskprogram kan man kamma hem fler poäng då programmet räknar ut vilken kombination av bokstäver ger bäst resultat. Man behöver inte anstränga sig lika mycket och kan lägga mer energi på annat, men det ger dock inte tillfredsställelsen som när man själv funderat ut rätta orden.

Tips för att vinna

Istället för att ta till en fuskordbok eller ett program kan man också ta till andra knep för att vinna i Wordfeud och utveckla sitt ordförråd:

  • Ibland behöver man läsa fler böcker för att öka sin vokabulär
  • Man kan starta en egen utmaning där man lär sig ett nytt ord varje dag
  • Försöka lära sig ord på bokstäver man vanligen inte använder i vardagen (x,z,c)
  • Lösa fler korsord ökar ordförrådet och är en bra form av hjärngympa
  • Spela vanlig Alfapet eller Scrabble i verkligheten
  • Använd din kunskap om motståndaren
  • Försök att göra det svårt för din motståndare, om du inte kan utnyttja ett läge, kan du i alla fall göra det svårare för din motpart!