Planera attefallshus – utifrån användningsområde

Planer på att bygga ett attefallshus? I så fall är det fördelaktigt att skissa och fundera på olika lösningar, för trots den nätta storleken på max 30 kvm finns många olika lösningar för att optimera ytorna. En bra utgångspunkt vid planeringen är användningsområdet – ska huset till exempel vara ett gästhus eller kontor så passar olika typer av lösningar olika bra.

Olika användningsområden

Ett attefallshus kan ha många olika användningsområden och det är smart att fundera kring detta redan under planeringen av huset, för att få rum med så många bra lösningar som möjligt.

  • Gästhus – Att bygga ett attefallshus för att gäster som kommer på besök ska kunna ha ett eget krypin är relativt vanligt. Plats för en eller flera sängar är givet men tänk även på olika typer av förvaringslösningar för kläder, väskor och annat som gästerna kan tänkas ha med sig. Kanske är det även trevligt om det finns ett litet pentry och en egen toalett?
  • Kontor – Allt fler jobbar hemifrån – vissa på heltid och andra ett par dagar i veckan. För att få arbetsro kan det vara skönt med ett riktigt kontor i stället för att behöva sitta i köket eller vardagsrummet. Om ett attefallshus ska uppföras för att fungera som kontor kan det vara trevligt med stora fönster och mycket ljusinsläpp. Öppna ytor ger också en trevlig arbetsmiljö!
  • Förvaring / Förråd – Ett attefallshus som ska användas som förråd behöver kanske inte utformas på något speciellt sätt men för att få plats med så mycket som möjligt och samtidigt hålla ordning bland grejerna så kan det vara bra att planera även här. Hur ska sakerna till exempel förvaras – i hyllor eller skåp?

Attefallshus som permanentboende

Ett attefallshus kan även användas som permanentboende och då finns vissa regler att ta hänsyn till vid planeringen – det måste till exempel finnas kök och badrum med dusch eller bad samt att byggnaden måste vara tillgänglighetsanpassad. Utöver dom regler som finns så är det bra att planera extra noggrant om någon ska bo i huset på heltid, för att hitta så många bra lösningar som möjligt.

Eftersom en ”attefallare” bara får vara 30 kvm men däremot får ha 4 meter i takhöjd så kan det till exempel vara smart att bygga på höjden. Med ett loft ges bra plats för säng eller förvaring, samtidigt som golvytan sparas in.