Sova i det vilda

Dagens sovsäckar är små och smidiga, men samtidigt grymma på att hålla värmen. De finns i alla prisklasser och färger, och har så gjort i åratal. Deras symboliska värde är högt, och få är de som aldrig har känt pirret i magen innan man kryper ner i kokongen av tyg och förväntar sig en spännande, mysig natt.

Oavsett om man är ett busigt barn, som ser sin chans att skoja med kompisarna under en övernattning med skolan, fotbollslaget eller polarna i någons källare, eller om man är en ansvarstagande vuxen som gör lumpen, är på scoutläger eller festival, så fungerar sovsäcken som en spännande pryl för mer äventyr i vardagen.

Busiga ungar

För barn har sovsäcken en särskild status. Den symboliserar något lite ovanligt och spännande, att sova hos någon annan, att sova någon annanstans än i sin egen säng. Det blir ett äventyr.

Dessutom lämpar sig sovsäcken bra som ett redskap för att spela någon av sina vänner ett spratt. Man kan till exempel hälla ut lite vatten i sovsäcken för att göra någons natt väldigt kall och obehaglig. Man kan smula olika former av smulig mat i sovsäcken, så att dess ägare garanteras en rivig och irriterande sovstund. Chips, kex och kakor är lämpliga för detta och förekommer dessutom ganska ofta på sleepovers.

Man kan också gömma olika föremål i sovsäckens djupa inre. Gärna sådant som sen känns lite läskigt för ägaren att lägga sina nakna fötter på: kanske en kotte eller en lurvig pälskrage.

”Sovande” vuxna

Människor som är över 15 ,  å andra sidan kanske inte brukar roa sig på samma sätt. Här är det nog snarare så att sovsäckarna används av folk som gör lumpen, scouter på läger, och festivalbesökare som inte sover särskilt många timmar. Lumparna tränar på att hålla sig varma i militärtält, där man måste vara eldvakt halva natten innan man får krypa ner i sin sovsäck. Scouterna har ett liknade upplägg, men med fler roliga aktiviteter och mindre vapenträning. För dem är sovsäcken en mysig fördel med att vara på läger.

Festivalbesökare brukar inte spendera många timmar med att sova, då riskerar de ju att missa en konsert, ett lerkrig eller en billig kebabrulle. Men det finns ju andra saker man som ung vuxen kan göra i en sovsäck. Söker du en bra sovsäck finns billiga och hållfasta varianter att testa.