Tarotkortlekar, spådomar och tarotguiderna.com

Tarotkortlekar, spådomar och tarotguiderna.com

Tarot började som ett kortspel i mitten av 1500-talet. Det användes för spel som italienska Tarocchini och österrikiska Königrufen. Korten hade olika motiv och med tiden började tarotkorten att användas för spådomskonst, även kallat divination och kartomanti. Det började dyka upp kortlekar som specifikt utvecklats för spådomar istället för kortspel.

Hur fungerar tarotkort?

De speciella tarotkorten med olika symboler började användas först under slutet av 1700-talet. Det finns olika typer av kortlekar och en av de vanligaste var Tarot de Marseille, en fransk version med 56-kort (som ett vanligt kortspel). Tarotkorten har dock betydligt fler olika typer av kort med motiv på magiker, en manlig och en kvinnlig påve, en manlig och en kvinnlig kejsare, älskare, eremit, hängda män och döden. Det finns även mer abstrakta symboler som styrka, lycka och rättvisa samt motiv på djävulen, tornet, månen, stjärnan, solen och världen.
Idag finns även kortlekar med ännu fler kort och symboler. De vanligaste, förutom 56-korts-versionerna, är kortlekar med 78 kort.

Ockulta tarotkortlekar

Kortlekar med 78 kort delas oftast upp i två ”områden”. Den ena kallas för Major Arcana. Här hittar du symboler som kejsaren, kejsarinnan, magikern, dåren, den hängda mannen, solen, djävulen och så vidare. Totalt består Major Arcana av 22 kort. Därefter har du Minor Arcana. Denna består av 56 kort, uppdelad i fyra beklädnader med 14 kort i varje. Här hittar kort som du känner igen från en vanlig kortlek.

Moderna tarotkortlekar

Personer som utför spådomar med tarotkort i modern tid använder antingen Tarot de Marseille eller tarotkortlekar som Rider-Waite eller Thoth. Rider-Waite är en nyare kortlek (från 1910) som innehåller variationer på vissa symboler. Den kvinnliga påven har exempelvis byts ut till högprästinnan.

Nya kort och nya namn

Tarotkortleken Thoth kommer också från början av 1900-talet. Här har återigen symbolnamnen fått andra namn. Magikern kallas för magus och symbolen för världen har bytt ut för en symbol av universum. Vad de olika symbolerna har för attribut har också förändrats. Är du intresserad av spådomar, tarotkort och liknande kan du läsa mer inne på tarotguiderna.com. Där kan du även läsa om olika typer av medium, spådomar och annat relaterat till detta.