Beef jerky: proteinrikt och kolhydratfattigt

Beef jerky: proteinrikt och kolhydratfattigt

Vissa menar att beef jerky uppfanns av inkaindianerna, och att de använde denna matlagningsmetod för att konservera kött inför vintern och andra tider då jakten inte gav tillräckligt mycket kött. Idag tillsätter tillverkare av beef jerky salt och kryddor för att framhäva smakerna. Beef jerky har en hälsosam näringssammansättning som gör den intressant för alla hälsomedvetna människor.

Per 100 gram innehåller beef jerky hela 51,5 gram protein (20 gram protein per påse á 40 gram). Det är rekommenderat att 10 till 20 procent av de kalorier vi äter kommer från protein, vilket motsvarar åtminstone 50-70 gram protein per dygn. I kroppen bryts protein ner till aminosyror, vilka används för att bygga upp vävnad samt de enzymer som är involverade i alla kroppens funktioner.

Varje påse beef jerky innehåller också 2 gram fett (5 gram per 100 gram). Kroppen behöver fett för att motverka inflammationer samt för att stödja hjärnhälsan. Mängden mättat fett är 2 gram per 100 gram, vilket motsvarar mindre än ett gram per påse. En stor del av fettet kommer således från fleromättade fetter vilka är hälsosamma för hjärtat, vilka även förekommer också i vegetabiliska oljor och och skaldjur, samt de enkelomättade fetter som finns i bland annat nötter, vegetabiliska oljor, oliver, frön och avokado.

Det ultimata tilltugget

Tack vare att beef jerky är ett livsmedel som innehåller låga halter kolesterol behöver du inte oroa dig för att det skulle innebära en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar att äta beef jerky. Detta livsmedel kan med fördel inkluderas i hälsosam kost, så länge du inte äter för mycket av det goda förstås.

Beef jerky innehåller också mineraler såsom zink och natrium. Zink är nödvändigt för flera av kroppens funktioner såsom immunförsvaret och celldelningen. Symptom på zinkbrist inkluderar långsam sårläkning samt försämrat lukt- och smaksinne. Natrium ser till att mer vätska hålls kvar i kroppen, vilket kan leda till förhöjt blodtryck och vara påfrestande för hjärtat. Beef jerky innehåller dock så pass lite natrium att det inte påverkar blodtrycket eller utsätter hjärtat för onödiga påfrestningar.

Med endast 0,04 gram kolhydrater per påse är beef jerky det ultimata tilltugget för dig som vill ha ett mellanmål med högt proteininnehåll och lågt kolhydratinnehåll. När du vill tillföra kroppen protein, kanske som ett mellanmål eller i samband med träning, är beef jerky det ultimata livsmedlet. Du kan också äta det som förätt eller i samband med en måltid för att öka måltidens totala proteininnehåll.