Cykelns bromseffekt

Cykelns bromseffekt

De flesta som ägnar sig åt cykling har en bestämd uppfattning om vad för bromsar som krävs för att kunna få stopp i tid. Det finns många olika sorters bromsar vilka ofta har en koppling till vad för cykel det gäller. En stadscykel med 3-7 växlar kan många gånger ha en traditionell fotbroms. Denna är mycket effektiv och är för många just vad man lärde sig cykla med från start. Även om mycket hänt i fråga om cykeldelar och tillbehör, har denna sorts broms stannat kvar som en storfavorit för många. Tittar vi istället på mountainbikes är fotbromsen svår att hitta. Dessa cyklar har av diverse orsaker istället dubbla handbromsar. En för vardera hjul. Det finns några starka fördelar med detta och inte minst handlar det om att man har full bromsverkan även om någonting skulle hända med pedaler eller kedja. Vidare är detta en sorts bromsar som lätt kan justeras och förändras utan att man behöver ge sig i kast med att montera bort skydd och hjul för att komma åt tekniken.

Att ha en effektiv cykelbroms som verkligen har effekt, är viktigt för allas säkerhet. Det är därför viktigt att se över dess funktion regelbundet. Handbromsarnas bromsskikt behöver ofta bytas under säsongen, vilket man ganska snabbt kan göra själv med enklare handlag och verktyg. För att beställa nya bromsar till en mountainbike finns ett flertal webbplatser som erbjuder allt inom bromsar och övriga tillbehör.

Vajer och handtag

För den som vill säkerställa funktionen hos ett par handbromsar är det viktigt att även se över bromsvajern. Över tid kan denna ärja eller av annan orsak fastna i höljet vilket påverkar effekten. Det visar sig inte sällan genom att handtaget inte fjädrar tillbaks ordentligt när man släpper bromsen. Detta är någonting man kan spänna och justera hemma. Dock kan det förenkla att helt sonika byta ut den vajer som börjat bli sämre. Det är inte fråga om någon stor och tung uppgift att byta ut denna, utan kan ofta göras snabbt och med enkla redskap. På så vis kan man snabbt få ett par sämre bromsar att ha full kraft och utgöra en viktig funktion i cykelns sammansättning.