Minska risken för vattenskada vid diskbänken

Minska risken för vattenskada vid diskbänken

En mycket liten vattenläcka – kan skapa mycket stora ekonomiska skador. Bara genom att välja att använda underlägg och vattenlarm minskar man risken betydligt. En investering på några hundra som kan spara många tusenlappar i längden.

Underlägg som leder ut vattnet

Det finns specifika underlägg som monteras under kylskåp, frys, diskmaskin eller i ett bänkskåp. Det som karaktäriserar dessa underlägg är att de är av slitstark plast, har kanter och lutar svagt framåt.

Skulle det komma ut vatten från frysen (exempelvis på dess baksida) kommer detta vatten att hamna på underlägget och ledas framåt. Tack vare de små kanterna kan inte vattnet glida åt sidan utan leds ut dit man ser vätan.

Det finns visserligen inget krav på att underlägg måste användas men försäkringsbolagen brukar påtala den stora fördelen med dessa skydd och självklart är det en fördel att se om väta tar sig ut från någon maskin vilket i längden kan leda till vattenskada.

Poängen med underlägg är därmed att väta samlas upp och förs bort från ställen där fuktskada kan uppstå utan att man upptäcker det i tid. Dessutom kan man snabbt se att något inte fungerar som det ska genom att vatten kommer ut på underlägget.

Effektivt vattenlarm

Att ha ett underlägg är ett effektivt sätt att samla upp eventuellt läckande vatten och sedan föra ut detta från utrymmen som är svåra att komma åt. Men samtidigt kan inte underlägg läggas på alla ställen. Då kompletterar ett vattenlarm.

Vattenlarm kostar några hundra kronor (beroende på modell och funktion) och varnar effektivt för vattenläckor. Självklart kan dessa även kombineras med underläggen.

Ett vattenlarm fungerar på följande sätt. Larmet är lite mindre än en brandvarnare och monteras på ställen där ofta vattenskador uppstår. Det kan exempelvis vara under diskbänken eller nära vattentillförseln till tvättmaskinen.

När det kommer vatten på vattenlarmet kommer detta att läsas av och alarmet utlösas. Det vanligaste är att den piper högt (likt brandvarnaren) och därmed drar till sig uppmärksamhet. De mer avancerade vattenlarmen kan till och med vara kopplade till larmcentral vilket därmed innebär att väktare kan skickas ut vid larm. Ett alternativ är att de uppkopplade mot wifi och skickar ett meddelande till den app som kopplas mot vattenlarmet.