Så arbetar en assistansförmedling

Har du eller någon du känner rätt till assistans? I så fall kanske du också har hört talas om en assistansförmedling och funderar på vad deras roll är i sammanhanget. Olika förmedlingar kan arbeta på olika sätt och ha olika tjänster i sitt utbud men syftet är hos dom flesta detsamma – att hjälpa assistansberättigade personer att hitta och välja ett assistansbolag som stämmer överens med vad man vill ha.

Det här gör en assistansförmedling

En assistansförmedling arbetar främst med att hjälpa assistansberättigade personer att hitta rätt i den djungel som finns av assistansbolag. Det går till på så vis att man har ett första möte, där personen, kanske tillsammans med en anhörig, själv för berätta om hur han eller hon vill ha det. Vilka behov, krav och önskemål som finns kring assistansen. De kan sedan utifrån det göra en sökning för att se vilka bolag som matchar – det vill säga stämmer överens med det personen själv sagt.

Därefter är det vanligt att man tar kontakt med några av dessa bolag för att ha ett möte. Kanske har man fått flera matchningar och kanske bara en – men oavsett är det bra med ett personligt möte för att se om det känns rätt även då. En assistansförmedling kan vara med hela vägen när det gäller att välja ett bolag för första gången – från det första mötet till att skriva avtal. An bestämmer själv hur mycket hjälp man vill ha.

Andra tjänster

  • Ansöka om assistans – Om man tror att man själv eller någon anhörig har rätt till assistans kan en assistansförmedling hjälpa till att ansöka om det. Det är många papper som ska fyllas i, skickas in och så vidare, och det kan vara skönt med stöd och hjälp från någon som kan branschen.
  • Byta assistansbolag – Man kan även få hjälp med att byta från ett nuvarande assistansbolag till ett nytt. Man får då hjälp med alltifrån att säga upp det nuvarande avtalet till att hitta ett nytt bolag som känns bra.
  • Rådgivning – man kan även få rådgivning kring frågor och situationer som rör assistans och assistansbranschen, nästan oavsett vad det är man funderar på. Bra att veta är att en assistansförmedling arbetar oberoende och det som sägs varken gynnar eller missgynnar något specifikt assistansföretag.