Vad är vacuumpåsar?

Vill du laga mat på ett nytt och spännande sätt? Använd dig av vacuumpåsar, en tillagningsmetod som bygger på att du lagar mat i vakuum. Metoden går ut på att du använder en vakuumpåse för att förpacka ingredienserna. Påsen med allt innehåll förs sedan ned i en ångugn eller en speciell Sous Vide-maskin. Det är i princip ett vattenbad med en mycket kontrollerad temperatur. Det finns många sidor som du kan vända dig till både för att lära dig mer om vacuumpåsar och även för att köpa olika delar som behövs. PNJakt.se är ett bra exempel. Köp vacuumpåsar här samt en vakuumförpackningsmaskin.

Vad är poängen med vacuumpåsar?

När du använder denna metod för att laga mat, exempelvis en kycklingfilé, så kommer filé att få samma temperatur både på insidan och utsidan. Du slipper alltså överkoka utsidan, något som annars är mycket lätt hänt. Dessutom så sker ingen avdunstning eftersom påsen är lufttät, vilket innebär att kycklingen i det här fallet blir ännu saftigare. Det gäller dock att du använder rätt påsar. Köp vakuumpåsar här hos en tillförlitlig återförsäljare, annars kan det lätt hända att du får in vätska i påsen och förstör din goda maträtt.

Din mat blir mörare

En av de största anledningarna till att vacuumpåsar används inom flera restauranger är att den färdiga påsen kan ligga i vattenbadet i flera timmar och bara bli godare och godare. När det sedan är dags att servera maten kan kocken snabbt sätta ihop alla andra ingredienser och när det är dags för köttet eller kycklingfilén är det bara att steka den lätt för att ge ytan det rätta utseendet. Resultatet är en fantastiskt god maträtt som dessutom kan tillagas extra snabbt, vilket är en enorm fördel för köket i en restaurang. Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du använder högkvalitativa påsar. Om du vill göra det lätt för dig själv kan du alltid googla på ”köp vakuumpåsar här” för att hitta flera återförsäljare som erbjuder påsarna till bra priser.

En metod som används av mästerkockar

Det är inte konstigt att Sous Vide är en fransk ”uppfinning”. Det var trots allt den legendariska franska kocken Georges Pralus som uppfann metoden när han ville förbättra den klassiska rätten foie gras under 1970-talet. Därefter var det en annan fransk kock som tog Sous Vide till en helt ny nivå, nämligen Bruno Goussault. Bruno är känd för att ha utbildat flera mästerkockar i hur de kan använda just Sous Vide på bästa sätt. Han var mästerkockarnas mästerkock helt enkelt.